Karkówka pieczona w kiszonych liściach winogorn
Karkówka wieprzowa pieczona w kiszonych liściach winogron po upieczeniu pozostaje krucha i soczysta.
sól
pieprz
płatki papryki ostrej
ziarna kolendry
gorczyca
2-3 ząbki czosnku
majeranek
około 10 liści kiszonych winogron
Mięso dokładnie owijamy liśćmi winogron, przekładamy najlepiej do żeliwnego naczynia, przykrywamy. Wstawiamy do zimnego piecyka nastawiamy temperaturę na 200 stopni C i pieczemy 1,5 godziny. Mięso po upieczeniu zostawiamy przez 30 minut w garnku, żeby odpoczęło. Podajemy na gorąco lub na zimno jako wędlinę.
Składniki:
1 kg karkówki wieprzowejsól
pieprz
płatki papryki ostrej
ziarna kolendry
gorczyca
2-3 ząbki czosnku
majeranek
około 10 liści kiszonych winogron
Wykonanie:
Pieprz, kolendrę i gorczycę rozcieramy w moździerzu. Czosnek kroimy w plasterki. Mięso dokładnie nacieramy przyprawami i czosnkiem. Odstawiamy na noc do lodówki.Mięso dokładnie owijamy liśćmi winogron, przekładamy najlepiej do żeliwnego naczynia, przykrywamy. Wstawiamy do zimnego piecyka nastawiamy temperaturę na 200 stopni C i pieczemy 1,5 godziny. Mięso po upieczeniu zostawiamy przez 30 minut w garnku, żeby odpoczęło. Podajemy na gorąco lub na zimno jako wędlinę.
Komentarze
Prześlij komentarz