Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Farsz mięsno-ryżowy otoczony cukinią, a całość zatopiona w sosie pomidorowym. Taka propozycja zasmakuje wszystkim wielbicielom gołąbków i nie tylko😎
Składniki:
2 średnie cukinie15 plasterków salami czosnkowego
500 g passaty pomidorowej
sól
pieprz
świeży tymianek
płatki chili
liść laurowy
2-3 ziela angielskie
50 g Pecorino Romano
farsz:
szklanka ryżu500 g mięsa z rosołu
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
pieprz ziołowy
Wykonanie:
Umytą cukinię kroimy na długie cienkie paski.Szklankę ryżu gotujemy w 4 szklankach osolonej wody. Ugotowany ryż mieszamy ze zmielonym mięsem i przyprawami. Farsz najlepiej odstawić na noc by zesztywniał i dał się łatwo formować.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy passatę pomidorową, dodajemy zioła i przyprawy, mieszamy. Farsz zawijamy w paski cukinii i układamy na sosie pomidorowym. Całość posypujemy startym Pecorino oraz plasterkami salami.
Zapiekamy pod przykryciem w 180 stopniach C przez 30-40 minut, aż sos pomidorowy się zagotuje.
Komentarze
Prześlij komentarz