Karpatka na krupczatce z masą śmietanową o smaku Inki na mleku

Ciasto parzone robione na mące krupczatce, pięknie wyrasta podczas pieczeniu, a po wystygnięciu pozostaje kruche i chrupiące. Smak ciasta uzupełnia bita śmietana z dodatkiem białej i ciemnej czekolady oraz kawy Inki.


Składniki:

ciasto:

125 g masła
2 szklanki wody
2 szklanki mąki krupczatki
szczypta soli
10 jajek od szczęśliwych kur

masa:

1 litr śmietanki kremówki minimum 36%
200 g białej czekolady
50 g gorzkiej czekolady, drobne groszki czekoladowe lub czekolada starta na wiórki
2-3 łyżki kawy zbożowej INKA
łyżeczka esencji waniliowej

starta biała czekolada do posypania

Wykonanie:

ciasto:

Masło rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem soli. Do gotującej się wody z masłem wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu, aż powstanie zwarta kula, a na ściankach garnka powstanie biała warstwa.
Ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Do przestudzonej, ale jeszcze lekko ciepłej masy wbijamy pojedynczo jajka. Mieszamy łyżką lub za pomocą miksera. Masę dzielimy na dwie części. Ciasto rozsmarowujemy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 210 stopniach C przez 10 minut, aż ładnie wyrośnie, następnie dopiekamy przez 15-20 minut w 180 stopniach C. Upieczone ciasto studzimy na kratkach.

masa:

Białą czekoladę ścieramy na drobne wiórki, wlewamy śmietankę i esencję waniliową ubijamy na sztywną pianę. Połowę masy wykładamy na jeden blat ciasta. Druga połowę mieszamy z Inką i gorzką czekoladą, masę rozprowadzamy na śmietanie. Przykrywamy drugim blatem. Wierzch posypujemy wiórkami białej czekolady.

Komentarze

Popularne posty