Karpatka na krupczatce z masą śmietanową o smaku Inki na mleku
Ciasto parzone robione na mące krupczatce, pięknie wyrasta podczas pieczeniu, a po wystygnięciu pozostaje kruche i chrupiące. Smak ciasta uzupełnia bita śmietana z dodatkiem białej i ciemnej czekolady oraz kawy Inki.
2 szklanki wody
2 szklanki mąki krupczatki
szczypta soli
10 jajek od szczęśliwych kur
200 g białej czekolady
50 g gorzkiej czekolady, drobne groszki czekoladowe lub czekolada starta na wiórki
2-3 łyżki kawy zbożowej INKA
łyżeczka esencji waniliowej
starta biała czekolada do posypania
Ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Do przestudzonej, ale jeszcze lekko ciepłej masy wbijamy pojedynczo jajka. Mieszamy łyżką lub za pomocą miksera. Masę dzielimy na dwie części. Ciasto rozsmarowujemy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 210 stopniach C przez 10 minut, aż ładnie wyrośnie, następnie dopiekamy przez 15-20 minut w 180 stopniach C. Upieczone ciasto studzimy na kratkach.
Składniki:
ciasto:
125 g masła2 szklanki wody
2 szklanki mąki krupczatki
szczypta soli
10 jajek od szczęśliwych kur
masa:
1 litr śmietanki kremówki minimum 36%200 g białej czekolady
50 g gorzkiej czekolady, drobne groszki czekoladowe lub czekolada starta na wiórki
2-3 łyżki kawy zbożowej INKA
łyżeczka esencji waniliowej
starta biała czekolada do posypania
Wykonanie:
ciasto:
Masło rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem soli. Do gotującej się wody z masłem wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu, aż powstanie zwarta kula, a na ściankach garnka powstanie biała warstwa.Ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Do przestudzonej, ale jeszcze lekko ciepłej masy wbijamy pojedynczo jajka. Mieszamy łyżką lub za pomocą miksera. Masę dzielimy na dwie części. Ciasto rozsmarowujemy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 210 stopniach C przez 10 minut, aż ładnie wyrośnie, następnie dopiekamy przez 15-20 minut w 180 stopniach C. Upieczone ciasto studzimy na kratkach.
Komentarze
Prześlij komentarz