Makaron ziołowy
Makaron ziołowy z całymi listkami ulubionych świeżych ziół to wspaniała podstawa dla naszych ulubionych dań na bazie makaronu.
Składniki:
Ciasto:
400 g mąkiszczypta soli
3-4 jajka ilość zależy od wielkości jaj i suchości mąki
listki świeżych ziół: bazylia, pietruszka, lubczyk, pokrzywa, kolendra itp.
Wykonanie:
Ciasto:
Do przesianej mąki dodajemy jajka. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto, które powinno ładnie odchodzić od stolnicy.W razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na bardzo cienki placek.Dwa placki lekko smarujemy wodą i układamy na nich w równych rządkach listki ziół. Delikatnie przykładamy drugim plackiem i ponownie wałkujemy.
Powinniśmy otrzymać dwa cienkie placki, a między nimi ukryte płatki ziół.
Makaron kroimy w szerokie wstążki lub w płaty do lazanii. Pokrojone płaty/wstążki przekładamy na lnianą ściereczkę, aby przeschły. Suchy makaron gotujemy w osolonym wrzątku.
Komentarze
Prześlij komentarz