Czekolada na gorąco z kolendrą i cynamonem

Dodatek cynamonu, skórki z pomarańczy czy nawet papryczka chili nikogo nie dziwi w połączeniu z czekoladą. Co natomiast powiecie na czekoladę z dodatkiem ziaren kolendry? Ja mówię TAK, bo lekko orzechowy smak ziaren kolendry wspaniale współgra z lekko pikantnym cynamonem i ze słodkim smakiem czekolady.

Składniki:

2 porcje:
500 ml mleka
200 g gorzkiej czekolady 70%
2-3 łyżki cukru trzcinowego - do smaku
na czubek łyżeczki z mielone ziarna kolendry
duża szczypta mielonego cynamonu
szczypta soli

Wykonanie:

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy pokruszoną czekoladę, cukier, sól, kolendrę i cynamon - podgrzewamy ciągle mieszając.

Czekoladę przelewamy do ulubionych filiżanek i posypujemy startą czekoladą i cynamonem.

Komentarze

Popularne posty