Pekinka faszerowana pasztetem


 Kremowy pasztet z kaczki w chrupiących listkach kapusty pekińskiej.

Składniki:

połowa kapusty pekińskiej

nadzienie:
około 500 g ugotowanego mięsa, upieczonego lub uduszonego - użyłam resztek ze świąt
100 g masła
połowa czerwonej cebuli
papryka chili
sól ziołowa
pieprz ziołowy
pieprz kolorowy
gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Mięso przekładamy do malaksera.
Do rondelka przekładamy masło, posiekaną cebulę i chili, podgrzewamy, aż masło się roztopi.

Roztopione masło wlewamy do mięsa i miksujemy, aż uzyskamy gładką masę. Pasztet doprawiamy do smaku przyprawami.

Listki kapusty pekińskiej rozkładamy, środkowe malutkie listki wycinamy.


 Liście smarujemy pasztetem, zwijamy tak by znów otrzymać kształt całej kapusty. Kapustę owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 3-4 godziny.

Przed podaniem kapustę odwijamy z folii i kroimy w plastry.




Komentarze

Popularne posty