Papryka marynowana
Już niejednokrotnie pisałam, że uwielbiam marynowane warzywa - teraz kolej na paprykę. Z tego przepisu wychodzi jędrna i chrupiąca.
Składniki:
kolorowa słodka mini papryczka, można użyć również zwykłej, ale te małe lepiej się układa w słoikach i wychodzą bardziej chrupiące
marynata - proporcje na litr:
szklanka z octu z białego wina
4 szklanki wody
3-4 łyżki miodu
łyżka soli
łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
łyżeczka ziaren kolendry
łyżeczka gorczycy
łyżeczka ziaren kopru włoskiego
ząbek czosnku pokrojony w plasterki
szalotka pokrojona w plasterki
liść laurowy
kilka ziaren angielskich
łyżka oleju
papryczka chili
Wykonanie:
Papryki myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i układamy w słoikach.
Składniki marynaty przekładamy do rondelka i podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Gorącą marynatą zalewamy paprykę, słoiki zakręcamy. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce lub w innym chłodnym miejscu.
Komentarze
Prześlij komentarz