Raki w białym winie II

Dziś bardzo popularne stały się krewetki, kraby małże czy nawet homary, a raki, które niegdyś były bardzo popularne w polskiej kuchni niestety poszły w zapomnienie, a szkoda bo są po prostu pyszne.
Inspirację na raki w białym winie zaczerpnęłam z przepisów Hanny Szymanderskiej.

Składniki:

30 raków
pęczek kopru, najlepiej z baldachami
litr białego wytrawnego wina
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
gałązka świeżego tymianku
świeży liść laurowy
sól morska
łyżka masła

Wykonanie:

Zagotowujemy wino z tymiankiem, liściem laurowym i pieprzem cayenne.

W osobnym garnku zagotować osoloną wodę z koprem. Na wrzątek wrzucamy raki - gotujemy 3-4 minuty.

Raki wyławiamy łyżką cedzakową i przekładamy na głęboką patelnię, zalewamy przygotowanym winem i dusimy na wolnym ogniu 10-12 minut. Pozostawiamy w wywarze do ostygnięcia.

Zimne raki smarujemy masłem i układamy na półmisku.

Na bazie wina, w którym gotowały się raki możemy przygotować pyszny sos rakowy dodając do niego trochę rakowego masła.

Rady:
Kilka dobrych rad, jak przygotować raki:
*Jeśli używamy żywych raków należy je bardzo dokładnie wyszorować szczoteczką i kilka razy wypłukać w zimnej wodzie. Podczas szorowania należy uważać na szczypce raka, dlatego podczas szorowania trzymamy raka dwoma palcami za pancerzyk.
*Raki należy gotować w dużym garnku w osolonym wrzątku z dodatkiem kopru. Na wrzątek należy wrzucać raki pojedynczo, żeby woda nie przestała się gotować. Raki gotujemy 10-15 minut, żeby z czarnych zrobiły się czerwone. Nie można ich gotować zbyt długo, gdyż stracą soczystość i smak.
*Raki można gotować również w wywarze warzywnym. Do wywaru warzywnego dobrze jest dodać np. fenkuł lub kminek.
*Ugotowane raki można jeść po prostu palcami, wyjmując mięso ze szczypiec oraz z ogona.
*Jeśli z ugotowanych raków chcemy przyrządzić potrawy to należy wyjąć mięso ze szczypiec oraz z szyjki (ogona) pamiętając, żeby wyjąć czarną żyłkę(kiszeczkę).
*Skorupki rakowe, oczyszczone szczypce, oraz ogony po ususzeniu można utłuc w moździerzu i przygotować aromatyczne masło rakowe.


Komentarze

Popularne posty