Pieczone żeberka z dzika
Pyszne soczyste żeberka z dzika - tego nie da się opisać tego trzeba spróbować.
sól morska
czosnek
kminek
majeranek
suszony koperek
suszony szczypiorek
suszona natka pietruszki
roztarte ziarna kolendry
ziela angielskie
kilka liści laurowych
ziela jałowca
4 duże cebule
300 ml czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
sos worcester
Cebule obieramy i kroimy na pół, układamy je na dnie szerokiej patelni żeliwnej. Na patelnię wlewamy wino, dolewamy kilka kropli sosu worcester.
Na połówkach cebuli układamy żeberka. Patelnię przykrywamy, wstawiamy do pieca.
Temperaturę nastawiamy na 200°C, gdy piecyk się nagrzeje zmniejszamy do 150°C i pieczemy przez około 3 godziny.
Żeberka podajemy z gotowanymi ziemniakami i piklami lub kiszonkami.
Składniki:
żeberka z dzika w kawałkusól morska
czosnek
kminek
majeranek
suszony koperek
suszony szczypiorek
suszona natka pietruszki
roztarte ziarna kolendry
ziela angielskie
kilka liści laurowych
ziela jałowca
4 duże cebule
300 ml czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
sos worcester
Wykonanie:
Żeberka nacieramy przyprawami, odstawiamy na noc do lodówki.Cebule obieramy i kroimy na pół, układamy je na dnie szerokiej patelni żeliwnej. Na patelnię wlewamy wino, dolewamy kilka kropli sosu worcester.
Temperaturę nastawiamy na 200°C, gdy piecyk się nagrzeje zmniejszamy do 150°C i pieczemy przez około 3 godziny.
Żeberka podajemy z gotowanymi ziemniakami i piklami lub kiszonkami.
Komentarze
Prześlij komentarz