Jajka z farszem pieczarkowym
Prawie tradycyjne jajka z farszem pieczarkowym.
500 g pieczarek
łyżka masła
kilka kropli soku z cytryny
sól
kolorowy pieprz
kilka ziaren kolendry
2 łyżki majonezu
koperek
do przybrania:
rukola i pieczarki marynowane
majonez
Koperek drobno siekamy, części od łodyżek wsypujemy do żółtek, resztę odkładamy do dekoracji.
Całe kapelusze pieczarek rumienimy na suchej patelni, gdy są już zrumienione, dodajemy sól, masło, roztarte ziarna kolendry i kilka kropli soku z cytryny, chwilę dusimy. Jeśli pieczarki, puszczą dużo wody nadmiar należy odparować. Uduszone pieczarki doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy do żółtek i miksujemy pulsacyjnie. Do masy pieczarkowej dodajemy majonez, mieszamy.
Masą pieczarkową napełniamy połówki białek, smarujemy majonezem, posypujemy koperkiem i przybieramy marynowanymi pieczarkami. Układamy na listkach rukoli lub sałaty.
Składniki:
10 jaj ugotowanych na twardo500 g pieczarek
łyżka masła
kilka kropli soku z cytryny
sól
kolorowy pieprz
kilka ziaren kolendry
2 łyżki majonezu
koperek
do przybrania:
rukola i pieczarki marynowane
majonez
Wykonanie:
Jajka kroimy na pół, żółtka przekładamy do miski malaksera.Koperek drobno siekamy, części od łodyżek wsypujemy do żółtek, resztę odkładamy do dekoracji.
Całe kapelusze pieczarek rumienimy na suchej patelni, gdy są już zrumienione, dodajemy sól, masło, roztarte ziarna kolendry i kilka kropli soku z cytryny, chwilę dusimy. Jeśli pieczarki, puszczą dużo wody nadmiar należy odparować. Uduszone pieczarki doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy do żółtek i miksujemy pulsacyjnie. Do masy pieczarkowej dodajemy majonez, mieszamy.
Masą pieczarkową napełniamy połówki białek, smarujemy majonezem, posypujemy koperkiem i przybieramy marynowanymi pieczarkami. Układamy na listkach rukoli lub sałaty.
Komentarze
Prześlij komentarz