Schabowe z dzika

 Schabowe z dzika mają bardziej wyrazisty smak niż te wieprzowe - co tu więcej pisać są po prostu pyszne.

Składniki:

1 kg schabu z dzika
sól morska
pieprz czarny
ziarna kolendry
gorczyca
owoce jałowca

do panierowania:
mąka krupczatka
jajka
bułka tarta

do smażenia:
500 ml smalcu - użyłam z gęsi, ale może być z dzika lub wieprzowy
chili
liść laurowy
ząbek czosnku
2-3 plasterki imbiru

Wykonanie:

Schab kroimy na 8-10 plastrów.


Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
Każdy plaster oprószamy solą oraz roztartymi w moździerzu ziarnami pieprzu, jałowca, kolendry oraz gorczycy.


Plastry panierujemy w mące, jajku, a następnie bułce tartej.

Do smalcu dokładamy czosnek, chili, liście laurowe oraz imbir. Smalec rozgrzewamy i smażymy na nim na rumiano kotlety.

Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami.


Komentarze

Popularne posty