Schabowe z dzika
Schabowe z dzika mają bardziej wyrazisty smak niż te wieprzowe - co tu więcej pisać są po prostu pyszne.
sól morska
pieprz czarny
ziarna kolendry
gorczyca
owoce jałowca
do panierowania:
mąka krupczatka
jajka
bułka tarta
do smażenia:
500 ml smalcu - użyłam z gęsi, ale może być z dzika lub wieprzowy
chili
liść laurowy
ząbek czosnku
2-3 plasterki imbiru
Do smalcu dokładamy czosnek, chili, liście laurowe oraz imbir. Smalec rozgrzewamy i smażymy na nim na rumiano kotlety.
Składniki:
1 kg schabu z dzikasól morska
pieprz czarny
ziarna kolendry
gorczyca
owoce jałowca
do panierowania:
mąka krupczatka
jajka
bułka tarta
do smażenia:
500 ml smalcu - użyłam z gęsi, ale może być z dzika lub wieprzowy
chili
liść laurowy
ząbek czosnku
2-3 plasterki imbiru
Wykonanie:
Schab kroimy na 8-10 plastrów.
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
Każdy plaster oprószamy solą oraz roztartymi w moździerzu ziarnami pieprzu, jałowca, kolendry oraz gorczycy.
Plastry panierujemy w mące, jajku, a następnie bułce tartej.
Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz