Raki duszonw w sosie winnym podane na chruście ryżowym
Raki kiedyś były bardzo popularne w kuchni polskiej, dzisiaj jest to produkt raczej ekskluzywny i dosyć trudno dostępny. Jednak jeśli uda Wam się dostać raki to śmiało spróbujcie są o wiele smaczniejsze niż np. krewetki.
Składniki:
500 g mrożonych raków400 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
200 ml wody
sól morska
pieprz kolorowy w ziarnach
kolendra w ziarnach
liść laurowy
kilka ziaren angielskich
2 szalotki
łodyga selera naciowego
2 łyżki masła
do podania:
cytryna
natka pietruszki
opakowanie cienkiego makaronu ryżowego
sałata rzymska
Wykonanie:
Na łyżce masła podsmażamy szalotkę, dodajemy resztę przypraw, dodajemy raki. Całość zalewamy winą i wodą. Dusimy pod przykryciem, aż raki zmienią kolor na czerwony. Jeśli używacie już ugotowanych raków, należy postępować podobnie, ale dusić do momentu, rozmrożenia i podgrzania raków.Na głęboki rozgrzany olej wrzucamy partiami makaron ryżowy. Usmażony makaron odsączamy na papierowych ręcznikach.
Na miski wykładamy liście sałaty rzymskiej, na nie układamy chrust z makaronu ryżowego(posypujemy go przyprawami np. solą pieprzem oraz papryką słodką i ostrą), a na nim raki, przekładamy kawałkami cytryny, posypujemy natką.
Raki jemy podobnie jak krewetki, odrywamy ogonek, wyjmujemy z pancerzyka i wyjmujemy czarną żyłkę. W szczypcach też jest pyszne mięsko, ale szczypce są małe i po rozgnieceniu szczypców jest tam go niewiele - w końcu tyle smaku co na raku.
Chrust ryżowy oprócz dekoracji też jest oczywiście do zjedzenia. Proponuję go owijać w liście sałaty i chrupać.
Całość podajemy z białym winem.
Komentarze
Prześlij komentarz