Makaron hotdogowy

 Obiad lub kolacja w 15 minut.


Składniki:

500 g makaronu, u mnie rurki
6 parówek
cebula czerwona
papryka czerwoana
2-3 łodygi selera naciowego
kawałek fenkułu
chili
2-3 łyżki masła
łyżeczka musztardy w proszku
sól ziołowa
pieprz kolorowy

roszponka
żółty ser do posypania

Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu.
Na maśle szklimy cebulę, dodajemy do niej pozostałe warzywa i parówki. Doprawiamy do smaku przyprawami.

Do odcedzonego makaronu dodajemy warzywa z parówkami, mieszamy.

Na talerzach układamy roszponkę, wykładamy makaron, posypujemy serem.

Porady:
Wodę na makaron solimy w momencie, gdy już wrze. Do wody nie dodajemy oliwy/oleju, gdy gotujemy suchy makaron - olej tworzy na powierzchni makaronu powłokę i utrudnia oblepienie makaronu oraz wchłanianie sosu.

Komentarze

Popularne posty