Makaron z parówkami


Niejeden Włoch pewnie złapał by się za głowę na widok takiego makaronu. Na szczęście my jesteśmy w Polsce, więc nie łapmy się za głowy tylko za widelce.

Składniki:

500 g makaronu, u mnie bucatini
5 trójkącików ziołowego serka
6 parówek
80 g rukoli
pęczek rzodkiewki
mała czerwona cebula
garść mrożonego groszku
sól ziołowa

Wykonanie:

Makaron gotujemy według  instrukcji na opakowaniu. Makaron odcedzamy, zostawiamy 200 ml wrzątku spod gotowania makaronu.

Do garnka ponownie przekładamy makaron, wlewamy wodę, dodajemy serki, pokrojone parówki, rzodkiewki, cienko pokrojoną cebulę i groszek. Podgrzewamy na małym ogniu, aż serki się rozpuszczą i dokładnie oblepią makaron. Na koniec wsypujemy rukolę i doprawiamy do smaku solą ziołową.

Porady:
Wodę na makaron solimy w momencie, gdy już wrze. Do wody nie dodajemy oliwy/oleju, gdy gotujemy suchy makaron - olej tworzy na powierzchni makaronu powłokę i utrudnia oblepienie makaronu oraz wchłanianie sosu.



Komentarze

Popularne posty