Pierogi z szyjkami rakowymi
Śliczne wiosenne pierogi z zielonym groszkiem, koperkiem, natką pietruszki oraz szyjkami rakowymi.
Wykonanie:
Na ciasto:
300 g mąki, użyłam włoskiej semoliny50 g masła rakowego
około pół szklanki gorącej wody lub mleka (zależy od mąki, ile wchłonie płynu)
sól ziołowa
papryka słodka
pieprz cayenne
Farsz:
30 szyjek rakowych100 g masła + łyżka masła rakowego
szklanka groszku
koperek
natka pietruszki
skórka z połowy cytryny
sól
pieprz
Wykonanie:
Farsz: Masło mieszamy z groszkiem, posiekanymi ziołami, szyjkami rakowym, skórką z cytryny oraz przyprawami.Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, mleko i przyprawy. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, żeby nie obeschło. Dobrze jeśli pozwolimy ciastu odpocząć.
Z ciasta formujemy wałeczek. Kroimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni by uzyskać okrągły placuszek, który jeszcze wałkujemy. Każdy placuszek nadziewamy farszem zawijamy brzegi.
Pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie.
W środku farszu jest masło, które po przekrojeniu pieroga wypływa tworząc pyszny sos, dlatego do pierogów nic więcej nie dodawałam.
Komentarze
Prześlij komentarz