Łubin po bretońsku

Fasolkę zastąpiłam ziarnami łubinu (oczywiście jadalnego) i wyszła pyszna potrawka. Mimo podobnego wyglądu do tradycyjnej fasolki po bretońsku zaskakuje słodkim smakiem i jędrną konsystencją.

Składniki:

pętko wiejskiej kiełbasy
600-700 g łubinu, po odcedzeniu z zalewy solankowej
2-3 szalotki
marchewka
pietruszka (korzeń)
chili
kawałek imbiru
kawałek kurkumy
2 ząbki czosnku
kilka ziaren angielskich
kilka świeżych listków laurowych
pieprz kolorowy
pieprz ziołowy
majeranek
sól ziołowa
kumin
sos worcester
łyżka masła
800 g przecieru pomidorowego

szczypiorek do posypania

Wykonanie:

Na maśle podsmażamy starty, imbir, kurkumę oraz czosnek, dodajemy drobno pokrojone szalotki, marchewkę i pietruszkę, chwilę podsmażamy. Do warzyw dodajemy chili, pieprz ziołowy, ziele angielskie i liść laurowy, kumin, dodajemy pokrojoną kiełbasę, chwilę wszystko podsmażamy. Wsypujemy łubin, zalewamy 200 ml wody, dusimy pod przykryciem 10 minut.
Wlewamy przecier pomidorowy i dusimy kolejne 10 minut. Doprawiamy do solą ziołową, sosem worcester, pieprzem kolorowym oraz majerankiem.

Podajemy posypane szczypiorkiem.

Komentarze

Popularne posty