Pierogi z chrzanem, ziemniakami i łososiem
Pyszne domowe pierogi, najlepiej smakują z czerwonym barszczem.
100 g roztopionego masła
około szklanki gorącego mleka (zależy od mąki, ile wchłonie płynu)
sól
2 łyżki świeżo utartego chrzanu
300 ml śmietanki
200 g wędzonego łososia
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
koperek
natka pietruszki
sok i skórka z połowy cytryny
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło, mleko i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, żeby nie obeschło. Dobrze jeśli pozwolimy ciastu odpocząć.
Z ciasta formujemy wałeczek. Kroimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni by uzyskać okrągły placuszek, który jeszcze wałkujemy. Każdy placuszek nadziewamy farszem zawijamy brzegi.
Pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie.
Możemy je podawać od razu z wody lub odsmażone na oleju i polane sosem jogurtowo-ziołowym.
Wykonanie:
Na ciasto:
500 g mąki100 g roztopionego masła
około szklanki gorącego mleka (zależy od mąki, ile wchłonie płynu)
sól
Farsz:
1kg ugotowanych ziemniaków2 łyżki świeżo utartego chrzanu
300 ml śmietanki
200 g wędzonego łososia
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
koperek
natka pietruszki
sok i skórka z połowy cytryny
Wykonanie:
Farsz: Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy śmietankę, posiekanego łososia, przyprawy oraz posiekaną natkę i koperek, mieszamy.Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło, mleko i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, żeby nie obeschło. Dobrze jeśli pozwolimy ciastu odpocząć.
Z ciasta formujemy wałeczek. Kroimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni by uzyskać okrągły placuszek, który jeszcze wałkujemy. Każdy placuszek nadziewamy farszem zawijamy brzegi.
Pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie.
Możemy je podawać od razu z wody lub odsmażone na oleju i polane sosem jogurtowo-ziołowym.
Komentarze
Prześlij komentarz