Pierogi z nadzieniem drobiowym

Pyszne domowe pierogi, najlepiej smakują z czerwonym barszczem.

Wykonanie:

Na ciasto:

500 g mąki
100 g roztopionego masła
około szklanki gorącego mleka (zależy od mąki, ile wchłonie płynu)
sól

Farsz:

mięso drobiowe obrane z całej kury(piersi, udka skrzydełka) 
świeże liście laurowe
4 cebule
500 g pieczarek
100 g masła
sól ziołowa
pieprz kolorowy
roztarte 2 ziela angielskie
gałka muszkatołowa
natka pietruszki

Wykonanie:

Farsz: Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na maśle. Do cebuli dodajemy posiekane mięso i pieczarki, dusimy kilka minut. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dodajemy posiekaną natką pietruszki. Farsz przekładamy do malaksera i miksujemy pulsacyjnie na drobne kawałki.

Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło, mleko i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, żeby nie obeschło. Dobrze jeśli pozwolimy ciastu odpocząć.

Z ciasta formujemy wałeczek. Kroimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni by uzyskać okrągły placuszek, który jeszcze wałkujemy.  Każdy placuszek nadziewamy farszem zawijamy brzegi.

Pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie.
Możemy je podawać od razu z wody lub odsmażone na oleju i skropione sosem sojowym.


Komentarze

Popularne posty