Pierogi z nadzieniem drobiowym
Pyszne domowe pierogi, najlepiej smakują z czerwonym barszczem.
100 g roztopionego masła
około szklanki gorącego mleka (zależy od mąki, ile wchłonie płynu)
sól
świeże liście laurowe
4 cebule
500 g pieczarek
100 g masła
sól ziołowa
pieprz kolorowy
roztarte 2 ziela angielskie
gałka muszkatołowa
natka pietruszki
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło, mleko i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, żeby nie obeschło. Dobrze jeśli pozwolimy ciastu odpocząć.
Z ciasta formujemy wałeczek. Kroimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni by uzyskać okrągły placuszek, który jeszcze wałkujemy. Każdy placuszek nadziewamy farszem zawijamy brzegi.
Pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie.
Możemy je podawać od razu z wody lub odsmażone na oleju i skropione sosem sojowym.
Wykonanie:
Na ciasto:
500 g mąki100 g roztopionego masła
około szklanki gorącego mleka (zależy od mąki, ile wchłonie płynu)
sól
Farsz:
mięso drobiowe obrane z całej kury(piersi, udka skrzydełka)świeże liście laurowe
4 cebule
500 g pieczarek
100 g masła
sól ziołowa
pieprz kolorowy
roztarte 2 ziela angielskie
gałka muszkatołowa
natka pietruszki
Wykonanie:
Farsz: Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na maśle. Do cebuli dodajemy posiekane mięso i pieczarki, dusimy kilka minut. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dodajemy posiekaną natką pietruszki. Farsz przekładamy do malaksera i miksujemy pulsacyjnie na drobne kawałki.Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło, mleko i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, żeby nie obeschło. Dobrze jeśli pozwolimy ciastu odpocząć.
Z ciasta formujemy wałeczek. Kroimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni by uzyskać okrągły placuszek, który jeszcze wałkujemy. Każdy placuszek nadziewamy farszem zawijamy brzegi.
Pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie.
Możemy je podawać od razu z wody lub odsmażone na oleju i skropione sosem sojowym.
Komentarze
Prześlij komentarz