Bloody Mary (Krwawa Mary)
Koktajl na bazie wódki i soku pomidorowego dający nieskończenie wiele możliwości. Możecie dodać do niego ulubione zioła, chili... wszystko na co macie ochotę. Poniżej prezentuję moją ulubioną wersję, którą podaję zazwyczaj jako shoty lub tradycyjnie w wysokich szklankach.
4 części soku pomidorowego, najlepiej świeżo tłoczonego
pół cytryny (do smaku)
4 krople sosu Worcestershire
4 krople sosu Tabasco lub innego ulubionego ostrego sosu
szczypta soli morskiej
szczypta czarnego pieprzu
Porada: jeśli planujemy podać Bloody Mary w towarzystwie większej ilości osób warto zrobić wersję klasyczną tzn, sam sok z wódką solą oraz pieprzem i podać ją w dzbanku/karafce, a resztę dodatków podać osobno by każdy mógł doprawić drinka wg własnego smaku.
Składniki:
2 części wódki4 części soku pomidorowego, najlepiej świeżo tłoczonego
pół cytryny (do smaku)
4 krople sosu Worcestershire
4 krople sosu Tabasco lub innego ulubionego ostrego sosu
szczypta soli morskiej
szczypta czarnego pieprzu
przybranie:
cytryna, natka selera naciowego, lubczyk lub inne ulubione ziołaWykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w shakerze i energicznie potrząsamy. Drinka przelewamy do szklanek/kieliszków dopełaniamy pokruszonym lodem i przybieramy natką selera i cytryną.Porada: jeśli planujemy podać Bloody Mary w towarzystwie większej ilości osób warto zrobić wersję klasyczną tzn, sam sok z wódką solą oraz pieprzem i podać ją w dzbanku/karafce, a resztę dodatków podać osobno by każdy mógł doprawić drinka wg własnego smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz