Jajka z pastą makrelowo-pomidorową

 Jajka w takiej formie idealne są na co dzień jak i od Święta.

Składniki:

10 jajek od szczęśliwych kur

pasta:

300 g wędzonej makreli
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pęczek natki pietruszki
pęczek młodego szczypiorku
połowa papryczki chili
połowa czerwonej cebuli
sól
pieprz

do dekoracji:

natka pietruszki
korniszony

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na pół, lekko ścinamy końcówki, by każda połówka stabilnie stała.

Makrelę obieramy z ości, cebulę kroimy w drobną kostkę, natką i szczypiorek siekamy. Do ryby dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko miksujemy blenderem do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pastę wykładamy na połówki jajek. Przybieramy natką pietruszki i korniszonem.

Porada: Jeśli zostanie nam się trochę pasty możemy użyć ją do grzanek chlebowych lub oczywiście do kanapek.



Komentarze

Popularne posty