Jajka z pastą makrelowo-pomidorową
Jajka w takiej formie idealne są na co dzień jak i od Święta.
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pęczek natki pietruszki
pęczek młodego szczypiorku
połowa papryczki chili
połowa czerwonej cebuli
sól
pieprz
korniszony
Makrelę obieramy z ości, cebulę kroimy w drobną kostkę, natką i szczypiorek siekamy. Do ryby dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko miksujemy blenderem do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pastę wykładamy na połówki jajek. Przybieramy natką pietruszki i korniszonem.
Porada: Jeśli zostanie nam się trochę pasty możemy użyć ją do grzanek chlebowych lub oczywiście do kanapek.
Składniki:
10 jajek od szczęśliwych kurpasta:
300 g wędzonej makreli3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pęczek natki pietruszki
pęczek młodego szczypiorku
połowa papryczki chili
połowa czerwonej cebuli
sól
pieprz
do dekoracji:
natka pietruszkikorniszony
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na pół, lekko ścinamy końcówki, by każda połówka stabilnie stała.Makrelę obieramy z ości, cebulę kroimy w drobną kostkę, natką i szczypiorek siekamy. Do ryby dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko miksujemy blenderem do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pastę wykładamy na połówki jajek. Przybieramy natką pietruszki i korniszonem.
Porada: Jeśli zostanie nam się trochę pasty możemy użyć ją do grzanek chlebowych lub oczywiście do kanapek.
Komentarze
Prześlij komentarz