Zapiekanka a'la leczo
Zapiekanka, która zasmakuje wszystkim wielbicielom leczo. Dzięki kwiatkom z parówek takie danie prezentuje się niezwykle ciekawie.
papryka żółta
papryka czerwona
łodyga selera naciowego
cebula czerwona
marchewka
korzeń pietruszki
kilka pieczarek
cukinia
chili
3 parówki lub serdelki
łyżka oleju
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
ząbek czosnku
łyżka whisky
40g parmezanu
natka pietruszki
musztarda francuska
Passatę pomidorową doprawiamy solą, pieprzem i pierzem ziołowym, wlewamy whisky, dodajemy podduszone warzywa i pokrojone w kostkę papryki, selera i pieczarki, mieszamy. Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Cukinię kroimy w 3 cm plasterki, wydrążamy środki. Parówki kroimy na pół i nacinamy. Parówki wkładamy w plasterki cukinii i układamy na wierzchu zapiekanki.
Zapiekamy w 180 stopniach C przez około 30 minut.
Zapiekankę posypujemy startym parmezanem i zapiekamy jeszcze 5 minut.
Przed podaniem w środek każdej parówki wkładamy łyżeczkę musztardy francuskiej, ozdabiamy natką pietruszki.
Składniki:
500 ml passaty pomidorowejpapryka żółta
papryka czerwona
łodyga selera naciowego
cebula czerwona
marchewka
korzeń pietruszki
kilka pieczarek
cukinia
chili
3 parówki lub serdelki
łyżka oleju
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
ząbek czosnku
łyżka whisky
40g parmezanu
natka pietruszki
musztarda francuska
Wykonanie:
Na oleju podsmażamy cebulę, czosnek i pokrojone w drobną kostkę pietruszkę i marchewkę.Passatę pomidorową doprawiamy solą, pieprzem i pierzem ziołowym, wlewamy whisky, dodajemy podduszone warzywa i pokrojone w kostkę papryki, selera i pieczarki, mieszamy. Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Cukinię kroimy w 3 cm plasterki, wydrążamy środki. Parówki kroimy na pół i nacinamy. Parówki wkładamy w plasterki cukinii i układamy na wierzchu zapiekanki.
Zapiekamy w 180 stopniach C przez około 30 minut.
Zapiekankę posypujemy startym parmezanem i zapiekamy jeszcze 5 minut.
Przed podaniem w środek każdej parówki wkładamy łyżeczkę musztardy francuskiej, ozdabiamy natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz