Zapiekanka a'la leczo

Zapiekanka, która zasmakuje wszystkim wielbicielom leczo. Dzięki kwiatkom z parówek takie danie prezentuje się niezwykle ciekawie.

Składniki:

500 ml passaty pomidorowej
papryka żółta
papryka czerwona
łodyga selera naciowego
cebula czerwona
marchewka
korzeń pietruszki
kilka pieczarek
cukinia
chili
3 parówki lub serdelki
łyżka oleju
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
ząbek czosnku
łyżka whisky

40g parmezanu

natka pietruszki
musztarda francuska

Wykonanie:

Na oleju podsmażamy cebulę, czosnek i pokrojone w drobną kostkę pietruszkę i marchewkę.
Passatę pomidorową doprawiamy solą, pieprzem i pierzem ziołowym, wlewamy whisky, dodajemy podduszone warzywa i pokrojone w kostkę papryki, selera i pieczarki, mieszamy. Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Cukinię kroimy w 3 cm plasterki, wydrążamy środki. Parówki kroimy na pół i nacinamy. Parówki wkładamy w plasterki cukinii i układamy na wierzchu zapiekanki.


Zapiekamy w 180 stopniach C przez około 30 minut.
Zapiekankę posypujemy startym parmezanem i zapiekamy jeszcze 5 minut.
Przed podaniem w środek każdej parówki wkładamy łyżeczkę musztardy francuskiej, ozdabiamy natką pietruszki.


Komentarze

Popularne posty