Zapiekanki sowy
Takie zapiekanki nie tylko uroczo wyglądają, ale też i pysznie smakują. Dzięki nim niejadki z chęcią zjedzą obiad w tym porcję warzyw.
2 marchewki
250 g różyczek brokułu
szalotka
plasterek surowego wędzonego baleronu wieprzowego lub odrobina oleju albo masła
150 ml słodkiej śmietanki 42%
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę baleron, jeśli jest chudy podlewamy odrobiną oleju. Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę i smażymy, aż się zeszkli.
Następnie dokładamy warzywa, zalewamy śmietanką i dusimy chwilę, aż śmietanka się zredukuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Warzywa przekładamy do okrągłych naczynek do zapiekania.
Z ciasta francuskiego wycinamy koła o średnicy takiej samej jak naczynka do zapiekania (moje mają 12 cm). Za pomocą kieliszka wycinamy oczy, źrenice wycinamy np. za pomocą tylki, "uszy" i łapki wycinamy za pomocą małej foremki w kształcie serduszka. Serduszka na "uszy" przycinamy, a serduszka na łapki nacinamy, tak by powstały pazurki.
Ostrym nożem robimy nacięcia tak by powstały skrzydła, na brzuszku sowy robimy kilka nacięć, by przypominały pióra.
Tak przygotowane ciasto francuskie układamy na warzywach.
Zapiekanki wstawiamy do pieca nagrzanego do 200-210 stopni C i pieczemy przez 15 minut.
Składniki:
na 4 porcje:
opakowanie gotowego ciasta francuskiego2 marchewki
250 g różyczek brokułu
szalotka
plasterek surowego wędzonego baleronu wieprzowego lub odrobina oleju albo masła
150 ml słodkiej śmietanki 42%
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Obrane marchewki kroimy karbowanym nożem na plasterki. Marchewki i różyczki brokułu gotujemy na parze.Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę baleron, jeśli jest chudy podlewamy odrobiną oleju. Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę i smażymy, aż się zeszkli.
Następnie dokładamy warzywa, zalewamy śmietanką i dusimy chwilę, aż śmietanka się zredukuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Warzywa przekładamy do okrągłych naczynek do zapiekania.
Z ciasta francuskiego wycinamy koła o średnicy takiej samej jak naczynka do zapiekania (moje mają 12 cm). Za pomocą kieliszka wycinamy oczy, źrenice wycinamy np. za pomocą tylki, "uszy" i łapki wycinamy za pomocą małej foremki w kształcie serduszka. Serduszka na "uszy" przycinamy, a serduszka na łapki nacinamy, tak by powstały pazurki.
Ostrym nożem robimy nacięcia tak by powstały skrzydła, na brzuszku sowy robimy kilka nacięć, by przypominały pióra.
Tak przygotowane ciasto francuskie układamy na warzywach.
Zapiekanki wstawiamy do pieca nagrzanego do 200-210 stopni C i pieczemy przez 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz