Zapiekanka z marchewką i pieczonym mięsem

 Nie lubię, gdy coś się w kuchni się marnuje, dlatego często robię tak zwane obiady z resztek.

Składniki:

300 g mini marchewek ugotowanych na parze
2 żółtek marchewki pokrojone w plasterki i ugotowane na parze
2 plastry pieczeni wołowej, mogą być również resztki kurczaka lub pieczeni wieprzowej
natka pietruszki
2 łyżki zielonego gorszku
150 ml słodkiej śmietanki 42%
sól
pieprz
gałka muszktołowa
natka piertuszki
200 g ciasta francuskiego

Wykonanie:

Marchewki mieszamy z pokrojoną w kostkę pieczenią, groszkiem, natką pietruszki zalewamy śmietaną doprawiamy do smaku przyprawami i natką pietruszki. Całość mieszamy.
Przekładamy do naczynek do zapiekania.  Na wierzchu układamy kawałki ciasta francuskiego.

Zapiekamy w 200 stopniach C przez 15-20 minut. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Komentarze

Popularne posty