Zapiekanka z marchewką i pieczonym mięsem
Nie lubię, gdy coś się w kuchni się marnuje, dlatego często robię tak zwane obiady z resztek.
2 żółtek marchewki pokrojone w plasterki i ugotowane na parze
2 plastry pieczeni wołowej, mogą być również resztki kurczaka lub pieczeni wieprzowej
natka pietruszki
2 łyżki zielonego gorszku
150 ml słodkiej śmietanki 42%
sól
pieprz
gałka muszktołowa
natka piertuszki
200 g ciasta francuskiego
Przekładamy do naczynek do zapiekania. Na wierzchu układamy kawałki ciasta francuskiego.
Zapiekamy w 200 stopniach C przez 15-20 minut. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Składniki:
300 g mini marchewek ugotowanych na parze2 żółtek marchewki pokrojone w plasterki i ugotowane na parze
2 plastry pieczeni wołowej, mogą być również resztki kurczaka lub pieczeni wieprzowej
natka pietruszki
2 łyżki zielonego gorszku
150 ml słodkiej śmietanki 42%
sól
pieprz
gałka muszktołowa
natka piertuszki
200 g ciasta francuskiego
Wykonanie:
Marchewki mieszamy z pokrojoną w kostkę pieczenią, groszkiem, natką pietruszki zalewamy śmietaną doprawiamy do smaku przyprawami i natką pietruszki. Całość mieszamy.Przekładamy do naczynek do zapiekania. Na wierzchu układamy kawałki ciasta francuskiego.
Zapiekamy w 200 stopniach C przez 15-20 minut. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz