Papryka nadziewana szarpanym mięsem

Słodka czerwona papryka nadziana szarpanym mięsem z dodatkiem pieczarek, ryżu i kolorowej quinoi.

Składniki:

1,5 kg czerwonej papryki

farsz:

500 g szarpanej wołowiny (przykładowy przepis na szarpane mięso)
250 g pieczarek
czerwona cebula
pół szklanki brązowego ryżu
po 2 łyżki czerwonej, czarnej i białej quinoi
łyżka masła
sól
pieprz
opcjonalnie 200 ml sosu barbecue/keczupu/passaty pomidorowej, jeśli mięso wypiło cały sos spod pieczenia

2-3 liście laurowe
2-3 ziela angielskie
kilka ziaren kolorowego pieprzu

Wykonanie:

Na maśle podsmażamy pieczarki i cebulę doprawiamy solą i pieprzem. Do pieczarek wsypujemy ryż i quinoa, chwilę smażymy. Dodajemy mięso, jeśli sosu spod mięsa jest mało dodajemy sos barbecue i trochę wody. Dusimy razem przez około 5 minut.













Papryki wydrążamy, pozbawiając gniazd nasiennych, zielone szypułki zostawiamy do dekoracji.
Papryki nadziewamy farszem, układamy w żeliwnym garnku. Papryki podlewamy wodą około 200 ml, wsypujemy ziela, liście i ziarna pieprzu, przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach C przez 40-45 minut.


Upieczona papryka jest idealna jako samodzielne danie, ewentualnie możemy podać do niej ulubioną sałatkę.


Komentarze

Popularne posty