Jajka faszerowane z pieczarkami

Jajka od szczęśliwych kurek faszerowane pieczarkami i zieleniną.

Składniki:

10 jajek

farsz:

10 pieczarek
mała czerwona cebula
łyżka masła
2 łyżki majonezu
natka pietruszki
szczypiorek
kilka kropli cytryny
sól
pieprz

przybranie:

natka pietruszki
marynowane pieczarki

Wykonanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle. Pieczarki ścieramy na grubej tarce, dodajemy do podduszonej cebuli i dusimy kilka minut. Uduszone pieczarki skrapiamy cytryną, dosłownie kilka kropli, dla podbicia smaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

Jajka gotujemy na twardo, kroimy na pół, żółtka wyjmujemy i przekładamy do miski. Białka układamy na półmisku do jajek.

Żółtka miksujemy blenderem z majonezem. Do żółtek dodajemy uduszone pieczarki i posiekaną zieleninę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Farszem nadziewamy połówki jajek, przybieramy natką pietruszki i marynowanymi pieczarkami.





Komentarze

Popularne posty