Cukiniowe cannelloni z szarpanym mięsem w sosie pomidorowym
Farsz z szarpanego mięsa owinięty w cienkie paski soczystej cukinii całość zatopiona w sosie pomidorowym i posypana tartym parmezanem.
250 g pieczarek
czerwona cebula
pół szklanki brązowego ryżu
po 2 łyżki czerwonej, czarnej i białej quinoi
łyżka masła
sól
pieprz
opcjonalnie 200 ml sosu barbecue/keczupu/passaty pomidorowej, jeśli mięso wypiło cały sos spod pieczenia
2 ząbki czosnku
2 łyżki whisky
sól
pieprz
płatki chili
pieczarka
kilka pomidorków koktajlowych
kilka plasterków czerwonej cebuli
natka pietruszki
Cukinie tniemy na cienkie długie paski, najlepiej użyć do tego mandoliny lub obieraczki do warzyw.
Passatę pomidorową mieszamy z cienko pokrojonym czosnkiem, whisky, chili oraz solą i pieprzem. Sos wylewamy na dno naczynia, którego użyjemy do zapiekania.
Na desce układamy po trzy paski cukinii, tak by lekko na siebie nachodziły, wykładamy porcję farszu i zwijamy.
Składniki:
3 młode cukiniefarsz:
500 g szarpanej wołowiny (przykładowy przepis na szarpane mięso)250 g pieczarek
czerwona cebula
pół szklanki brązowego ryżu
po 2 łyżki czerwonej, czarnej i białej quinoi
łyżka masła
sól
pieprz
opcjonalnie 200 ml sosu barbecue/keczupu/passaty pomidorowej, jeśli mięso wypiło cały sos spod pieczenia
sos:
500 ml passaty pomidorowej2 ząbki czosnku
2 łyżki whisky
sól
pieprz
płatki chili
do posypania:
50 g startego parmezanupieczarka
kilka pomidorków koktajlowych
kilka plasterków czerwonej cebuli
natka pietruszki
Wykonanie:
Na maśle podsmażamy pieczarki i cebulę doprawiamy solą i pieprzem. Do pieczarek wsypujemy ryż i quinoa, chwilę smażymy. Dodajemy mięso, jeśli sosu spod mięsa jest mało dodajemy sos barbecue i trochę wody. Dusimy razem przez około 5 minut. Farsz najlepiej wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce, wtedy łatwiej się będzie zwijać cannelloni.Cukinie tniemy na cienkie długie paski, najlepiej użyć do tego mandoliny lub obieraczki do warzyw.
Passatę pomidorową mieszamy z cienko pokrojonym czosnkiem, whisky, chili oraz solą i pieprzem. Sos wylewamy na dno naczynia, którego użyjemy do zapiekania.
Na desce układamy po trzy paski cukinii, tak by lekko na siebie nachodziły, wykładamy porcję farszu i zwijamy.
Ruloniki układamy obok siebie na sosie pomidorowym. Całość posypujemy startym parmezanem, pokrojoną na cienkie plasterki pieczarką, plasterkami cebuli i pomidorkami koktajlowymi. Lekko solimy i pieprzymy. Zapiekamy przez 45 minut w 180 stopniach C.
Przed podaniem posypujemy świeżą natką lub lubczykiem.
Komentarze
Prześlij komentarz