Cukiniowe cannelloni z szarpanym mięsem w sosie pomidorowym

Farsz z szarpanego mięsa owinięty w cienkie paski soczystej cukinii całość zatopiona w sosie pomidorowym i posypana tartym parmezanem.

Składniki:

3 młode cukinie

farsz:

500 g szarpanej wołowiny (przykładowy przepis na szarpane mięso)
250 g pieczarek
czerwona cebula
pół szklanki brązowego ryżu
po 2 łyżki czerwonej, czarnej i białej quinoi
łyżka masła
sól
pieprz
opcjonalnie 200 ml sosu barbecue/keczupu/passaty pomidorowej, jeśli mięso wypiło cały sos spod pieczenia

sos:

500 ml passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
2 łyżki whisky
sól
pieprz
płatki chili

do posypania:

50 g startego parmezanu
pieczarka
kilka pomidorków koktajlowych
kilka plasterków czerwonej cebuli
natka pietruszki

Wykonanie:

Na maśle podsmażamy pieczarki i cebulę doprawiamy solą i pieprzem. Do pieczarek wsypujemy ryż i quinoa, chwilę smażymy. Dodajemy mięso, jeśli sosu spod mięsa jest mało dodajemy sos barbecue i trochę wody. Dusimy razem przez około 5 minut. Farsz najlepiej  wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce, wtedy łatwiej się będzie zwijać cannelloni.

Cukinie tniemy na cienkie długie paski, najlepiej użyć do tego mandoliny lub obieraczki do warzyw.













Passatę pomidorową mieszamy z cienko pokrojonym czosnkiem, whisky, chili oraz solą i pieprzem. Sos wylewamy na dno naczynia, którego użyjemy do zapiekania.

Na desce układamy po trzy paski cukinii, tak by lekko na siebie nachodziły, wykładamy porcję farszu i zwijamy.

Ruloniki układamy obok siebie na sosie pomidorowym. Całość posypujemy startym parmezanem, pokrojoną na cienkie plasterki pieczarką, plasterkami cebuli i pomidorkami koktajlowymi. Lekko solimy i pieprzymy. Zapiekamy przez 45 minut w 180 stopniach C.

Przed podaniem posypujemy świeżą natką lub lubczykiem.

Komentarze

Popularne posty