Sałatka z czerwonej pekinki
Lekka chrupiąca sałatka idealna na kolację lub śniadanie.
pomidor
awokado
szalotka
3-4 plasterki wędzonego schabu
pietruszka
sos:
5 łyżek oleju z krokosza
2 łyżki musztardy francuskiej
1-2 łyżeczki miodu
2 łyżki soku z cytryny
pieprz
sól
łyżeczka maku
Pomidora kroimy w kostkę lub pół plasterki. Awokado kroimy na pół i wydrążamy miąższ za pomocą łyżki, kroimy w kostkę. Szalotkę kroimy na cienkie plasterki. Schab kroimy w kostkę.
Warzywa delikatnie mieszamy.
W słoiczku umieszczamy wszystkie składniki na sos. Słoiczek zakręcamy, potrząsamy, aż wszystkie składniki się połączą. Sosem polewamy sałatkę, mieszamy. Posypujemy posiekaną pietruszką. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Składniki:
czerwona kapusta pekińskapomidor
awokado
szalotka
3-4 plasterki wędzonego schabu
pietruszka
sos:
5 łyżek oleju z krokosza
2 łyżki musztardy francuskiej
1-2 łyżeczki miodu
2 łyżki soku z cytryny
pieprz
sól
łyżeczka maku
Wykonanie:
Pekinkę dzielimy na liście, myjemy, wycinamy zgrubiałe części. Liście rwiemy na małe kawałki.Pomidora kroimy w kostkę lub pół plasterki. Awokado kroimy na pół i wydrążamy miąższ za pomocą łyżki, kroimy w kostkę. Szalotkę kroimy na cienkie plasterki. Schab kroimy w kostkę.
Warzywa delikatnie mieszamy.
Komentarze
Prześlij komentarz