Chrupiące kukurydze z polenty
Pyszne chrupiące paluszki z polenty w kształcie złocistej kukurydzy to idealny dodatek do chili con carne, steku lub sosu mięsnego.
2 szklanki wody
pół łyżeczki soli morskiej
1 łyżka masła
20 g parmezanu
pół łyżeczki chili, pół łyżeczki suszonego czosnku, łyżeczka suszonej pietruszki
masło do wysmarowania foremek
Do wysmarowanych foremek wlewamy gorącą polentę. Odstawiamy do wystudzenia i zastygnięcia.
Dobrze zastygnięte kukurydze pieczemy przez 20-25 minut w 200-220 stopniach C, aż się ładnie zrumienią, z wierzchu będą chrupiące, a środek zostanie miękki.
Kukurydze podajemy z ulubionym dipem lub jako dodatek do dania głównego.
Porada: Kukurydze najlepiej zrobić dzień wcześniej, by dobrze zastygły w lodówce, wtedy uzyskamy najlepszy efekt.
Składniki:
pół szklanki drobnej kaszki kukurydzianej2 szklanki wody
pół łyżeczki soli morskiej
1 łyżka masła
20 g parmezanu
pół łyżeczki chili, pół łyżeczki suszonego czosnku, łyżeczka suszonej pietruszki
masło do wysmarowania foremek
Wykonanie:
Na wrzącą wodę stopniowo wsypujemy kaszkę ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając, około 20 minut (zależy od kaszki, należy zwrócić uwagę na wskazówki od producenta). Do kaszki dodajemy masło, ser i przyprawy mieszamy do ich połączenia.Do wysmarowanych foremek wlewamy gorącą polentę. Odstawiamy do wystudzenia i zastygnięcia.
Dobrze zastygnięte kukurydze pieczemy przez 20-25 minut w 200-220 stopniach C, aż się ładnie zrumienią, z wierzchu będą chrupiące, a środek zostanie miękki.
Kukurydze podajemy z ulubionym dipem lub jako dodatek do dania głównego.
Porada: Kukurydze najlepiej zrobić dzień wcześniej, by dobrze zastygły w lodówce, wtedy uzyskamy najlepszy efekt.
Komentarze
Prześlij komentarz