Carbonara z wędzoną makrelą i cukinią
Wariacja na temat tradycyjnej carbonary, wędzony boczek zastąpiłam filetami wędzonej makreli wyszło po prostu pysznie. Zresztą wypróbujcie i przekonajcie się sami😼
Składniki:
na 4 osoby:
300-400 g makaronu, u mnie uszka
młoda cukinia
czerwona cebula
2 gałązki świeżego rozmarynu
200 g wędzonej makreli, filety
ząbek czosnku
łyżka masła
2 jajka od szczęśliwych kurek
100 ml mleka
40 g tartego parmezanu
skórka z cytryny
pieprz
sól
płatki chili
świeży rozmaryn do posypania
parmezan do posypania
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.
Na suchej patelni podsmażamy cukinię pokrojoną w zapałkę, powinna się lekko zrumienić, dodajemy masło, lekko mieszamy.
Cukinię przesuwamy na bok patelni. Podsmażamy cebulę z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa mieszamy ze sobą, przesuwamy na jedną stronę patelni. Układamy kawałki makreli skórą do dołu i smażymy, aż skórka będzie chrupiąca.
Ugotowany makaron odcedzamy. Zostawiamy około 100 ml wody spod makaronu. Makaron dokładamy do warzyw i ryby. Wyłączamy ogień.
W kubku mieszamy jajka z mlekiem i serem dodajemy gorącą wodę od makaronu. Sosem zalewamy gorący makaron, mieszamy.
Całość posypujemy płatkami chili oraz skórką cytrynową.
Makaron wykładamy na półmisek. Posypujemy tartym parmezanem i rozmarynem.
Komentarze
Prześlij komentarz