Carbonara z wędzoną makrelą i cukinią

 
Wariacja na temat tradycyjnej carbonary, wędzony boczek zastąpiłam filetami wędzonej makreli wyszło po prostu pysznie. Zresztą wypróbujcie i przekonajcie się sami😼

Składniki:

na 4 osoby:

300-400 g makaronu, u mnie uszka
młoda cukinia
czerwona cebula
2 gałązki świeżego rozmarynu
200 g wędzonej makreli, filety
ząbek czosnku
łyżka masła
2 jajka od szczęśliwych kurek
100 ml mleka
40 g tartego parmezanu
skórka z cytryny
pieprz
sól
płatki chili

świeży rozmaryn do posypania
parmezan do posypania

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.

Na suchej patelni podsmażamy cukinię pokrojoną w zapałkę, powinna się lekko zrumienić, dodajemy masło, lekko mieszamy. 

Cukinię przesuwamy na bok patelni. Podsmażamy cebulę z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa mieszamy ze sobą, przesuwamy na jedną stronę patelni. Układamy kawałki makreli skórą do dołu i smażymy, aż skórka będzie chrupiąca. 

Ugotowany makaron odcedzamy. Zostawiamy około 100 ml wody spod makaronu. Makaron dokładamy do warzyw i ryby. Wyłączamy ogień.

W kubku mieszamy jajka z mlekiem i serem dodajemy gorącą wodę od makaronu. Sosem zalewamy gorący makaron, mieszamy.

Całość posypujemy płatkami chili oraz skórką cytrynową.

Makaron wykładamy na półmisek. Posypujemy tartym parmezanem i rozmarynem.



Komentarze

Popularne posty