Łosoś gotowany na czerwonych pomarańczach


Delikatny, soczysty o cytrusowej nucie łosoś, podany z sałatką z owoców tropikalnych i małymi gwiazdkami z purée ziemniaczanego.

Składniki:

500 g dzikiego łososia ze skórą
2 czerwone pomarańcze
sól morska
pieprz czarny
koperek
łyżeczka masła ziołowego lub zwykłego

sałatka owocowa:

kiwi
2 łodygi selera naciowego
granat
cebula czerwona
czerwona pomarańcza
natka pietruszki
koperek

Wykonanie:

Łososia dzielimy na porcje po 250 g. Solimy, pieprzymy, posypujemy koperkiem. Na patelni układamy plasterki pomarańczy. Na plasterkach układamy rybę. Na każdym kawałku kładziemy po wiórku masła. Na wierzchu ryby kładziemy po 2-3 plasterki pomarańczy. Na dno patelni wlewamy wodę około 100 ml.


Rybę przykrywamy, włączamy ogień i gotujemy przez 7-8 minut.
W czasie, gdy ryba się gotuje robimy sałatkę owocową. Kiwi obieramy i kroimy w plasterki; selera kroimy na drobne kawałki; cebulę cienko kroimy; pomarańczę obieramy i filetujemy, z reszty wyciskamy sok do sałatki. Natkę i koperek drobno siekamy. Wszystko mieszamy i posypujemy pestkami granatu.

Rybę podajemy z sałatką oraz gwiazdkami ziemniaczanymi.


Komentarze

Popularne posty