Łosoś gotowany na czerwonych pomarańczach
Delikatny, soczysty o cytrusowej nucie łosoś, podany z sałatką z owoców tropikalnych i małymi gwiazdkami z purée ziemniaczanego.
Składniki:
500 g dzikiego łososia ze skórą
2 czerwone pomarańcze
sól morska
pieprz czarny
koperek
łyżeczka masła ziołowego lub zwykłego
sałatka owocowa:
kiwi
2 łodygi selera naciowego
granat
cebula czerwona
czerwona pomarańcza
natka pietruszki
koperek
Wykonanie:
Łososia dzielimy na porcje po 250 g. Solimy, pieprzymy, posypujemy koperkiem. Na patelni układamy plasterki pomarańczy. Na plasterkach układamy rybę. Na każdym kawałku kładziemy po wiórku masła. Na wierzchu ryby kładziemy po 2-3 plasterki pomarańczy. Na dno patelni wlewamy wodę około 100 ml.
Rybę przykrywamy, włączamy ogień i gotujemy przez 7-8 minut.
Rybę podajemy z sałatką oraz gwiazdkami ziemniaczanymi.
Komentarze
Prześlij komentarz