Jednogarnowe danie z wędzoną karkówką
W tygodniu nie mam za dużo czasu na gotowanie dlatego obiady, które podaję moim bliskim muszą robić się "same", a jednocześnie muszą pysznie smakować. Przykładem takiego dania jest właśnie surowa wędzona karkówka zapiekana z warzywami - prawda, że brzmi pysznie 😍
Składniki:
600 g surowej wędzonej karkówki wieprzowej2 marchewki
łodyga selera naciowego
korzeń pietruszki
1/2 selera korzeniowego
papryka
mała cukinia
por
czerwona cebula
kilka ziemniaków
pieprz ziołowy
pieprz czarny
płatki chili
ząbek czosnku
łyżka masła
2 łyżki whisky
sól opcjonalnie, moja karkówka była dosyć słona więc już nie soliłam całości
ulubione zioła do posypania gotowej potrawy np. lubczyk, natka pietruszki, nać selera itp.
Wykonanie:
Warzywa kroimy na kawałki, wsypujemy przyprawy, mieszamy.Karkówkę kroimy na plastry.
Na dno żeliwnego garnka kładziemy kawałek masła i wlewamy whisky.
W garnku przekładamy warstwami, mięso z warzywami.
Garnek przykrywamy, wstawiamy do zimnego piecyka. Nastawiamy temperaturę na 200 stopni C, gdy osiągnie temperaturę zmniejszamy do 170-180 stopni C i pieczemy przez 1 godzinę. Garnek odkrywamy i pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut, by mięso się zrumieniło.
Całość posypujemy świeżymi ziołami.
Komentarze
Prześlij komentarz