Sarnina w sosie z suszonych prawdziwków

Delikatne mięso z sarny idealnie komponuje się ze smakiem grzybów leśnych i słodkiej śmietanki. Sos mięsny podałam z chrupiącą polentą w kształcie kukurydzy, ale możecie podać tradycyjnie z kaszą lub ziemniakami.

Składniki:

500 g mięsa z sarny
2 cebule
garść suszonych prawdziwków, około 10 kapeluszy
200 ml słodkiej śmietanki 42%
2 łyżki whisky
łyżka masła
łyżeczka sos worcestershire
sól
łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
pół łyżeczki ziaren kolendry
2 ziela angielskie
pół łyżeczki cząbru
pół łyżeczki gorczyca
2-3 ziarna jałowca
2 liście laurowe
2 gałązki rozmarynu

Wykonanie:

Grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, żeby zmiękły.

W moździerzu rozcieramy ziarna pieprzu, kolendry, ziela angielskie, cząber, gorczycę, jałowiec i pokruszony liść laurowy.

Kawałki mięsa polewamy sosem worcestershire, posypujemy roztartymi przyprawami. Mięso podsmażamy na maśle. Dodajemy whisky i podpalamy.

Gdy alkohol się wypali do mięsa dodajemy pokrojoną cebulę, rozmaryn oraz wstępnie solimy. Gdy cebula się poddusi, dodajemy grzyby, większe kapelusze należy pokroić w paski, a mniejsze można dodać w całości. Podlewamy wodą spod grzybów i dusimy pod przykryciem, aż mięso się udusi, około 20 minut.

Do mięsa wlewamy śmietanę i chwilę razem dusimy, aż śmietana trochę się zredukuje.

Sos podajemy z kaszą, ziemniakami lub tak jak ja z pieczoną polentą. Całość posypujemy ulubionymi ziołami np. lubczykiem, pietruszką itp.


Komentarze

Popularne posty