Tort karmelowo-rumowy
Propozycja deseru raczej dla dorosłych, gdyż blaty ciasta nasączone są rumem, który wyśmienicie komponuje się z karmelem.
czubata łyżka ciemnego kakao
6 łyżek mąki typ 405
pół szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżki ciemnego rumu
750 g ricotty
100 g pecanów
szczypta soli morskiej
łyżka miodu
płatki chili
rum do nasączenia blatów biszkoptowych
płatki chili
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę usztywniamy pozostałym cukrem.
Do masy żółtkowej dodajemy pianę, delikatnie mieszamy łopatką drewnianą/silikonową.
Do powstałej masy przesiewamy mąkę z kakao. Wszystko razem delikatnie mieszamy łopatką. Ciasto wylewamy do tortownicy. Pieczemy około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Biszkopt sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczony. Jeśli nie to pieczemy do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wykładamy na kratkę do ostudzenia, najlepiej na jeden dzień.
Ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.
Schładzamy w lodówce.
Składniki:
proporcje na tortownicę o średnicy 20cm:
biszkopt:
6 jajekczubata łyżka ciemnego kakao
6 łyżek mąki typ 405
pół szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżki ciemnego rumu
przełożenie:
400 ml sosu karmelowego750 g ricotty
100 g pecanów
szczypta soli morskiej
łyżka miodu
płatki chili
rum do nasączenia blatów biszkoptowych
dekoracja:
cukrowe złote perełkiWykonanie:
Biszkopt:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Żółtka ucieramy z połową cukru i rumem na pulchną masę.Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę usztywniamy pozostałym cukrem.
Do masy żółtkowej dodajemy pianę, delikatnie mieszamy łopatką drewnianą/silikonową.
Do powstałej masy przesiewamy mąkę z kakao. Wszystko razem delikatnie mieszamy łopatką. Ciasto wylewamy do tortownicy. Pieczemy około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Biszkopt sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczony. Jeśli nie to pieczemy do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wykładamy na kratkę do ostudzenia, najlepiej na jeden dzień.
Ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.
Krem:
Ricottę ubijamy na puszystą masę z połową sosu karmelowego. Odstawiamy na godzinę do lodówki.Karmelizowane orzechy:
W czasie, gdy krem chłodzi się w lodówce, na suchej patelni prażymy orzechy z dodatkiem soli morskiej. Dodajemy miód, gdy miód zacznie się karmelizować wyłączamy ogień. Orzechy przekładamy na papier do pieczenia, tak by na siebie nie nachodziły. Posypujemy je płatkami chili.Przełożenie:
Blat układamy na paterze, nasączamy go rumem, a następnie smarujemy sosem karmelowym. Następnie smarujemy kremem z ricotty (krem jest dosyć delikatny i luźny więc nie należy nakładać zbyt grubej warstwy). Następnie nakładamy drugi blat biszkoptowy i też go nasączamy rumem, pokrywamy sosem karmelowym i kremem z ricotty. Nakładamy 3 blat ponczujemy i pokrywamy kremem. Kremem również pokrywamy bok ciasta. Wierzch przybieramy orzechami pekan, perełkami cukrowymi i płatkami chili.Schładzamy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz