Warzywna pizza na spodzie z polenty

Polenta idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju zapiekanek, dlatego postanowiłam jej użyć jako spodu pod pizzę. Wynik przerósł moje oczekiwania, gdyż pizza wyszła pyszna. Moją pizzę obłożyłam warzywami, ale wy możecie użyć swoich ulubionych dodatków.

Składniki:

spód:

szklanka drobnej kaszki kukurydzianej
1 litr wody
łyżeczka soli morskiej
3 łyżki masła
40 g parmezanu
opcjonalnie: pół łyżeczki chili, pół łyżeczki suszonego czosnku, łyżeczka suszonej pietruszki

obłożenie:

pomidor krymski
mozzarella
4 pieczarki
kilka krążków czerwonej cebuli
marynowane karczochy
mini bakłażan
starty parmezan

3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
oregano

świeży lubczyk do posypania

Wykonanie:

Spód:

Na wrzącą wodę stopniowo wsypujemy kaszkę ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotujemy  na wolnym ogniu ciągle mieszając, około 20 minut (zależy od kaszki, należy zwrócić uwagę na wskazówki od producenta). Do kaszki dodajemy masło, ser i przyprawy mieszamy do ich połączenia.

Gorącą polentę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kształtujemy okrągły kształt. Odstawiamy do wystudzenia i zastygnięcia, na 2-3 godziny.

Obłożenie:

Spód z polenty smarujemy cienko koncentratem. Układamy plasterki mozzarelli, pomidorów, bakłażan, cienko pokrojone pieczarki, cebulę i odsączone z zalewy karczochy. Całość posypujemy solą, pieprzem, płatkami chili oraz oregano. Na koniec posypujemy startym parmezanem.

Pieczemy w 220 stopniach C przez 20-25 minut.
Przed podaniem posypujemy listkami lubczyku.

Porada: Spód/spody można zrobić wcześniej i przechować w lodówce, przełożone folią spożywczą. Przed przygotowaniem należy je tylko przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i obłożyć ulubionym dodatkami, a następnie zapiec.


Komentarze

Popularne posty