Kawa a'la snikers
Składniki:
na 2 porcje:
400 ml kawy, ja używam z ekspresu2 łyżeczki kremu czekoladowego
2 łyżeczki gładkiego masła orzechowego
bita śmietana
sos karmelowy
posypka orzechowa:
garść orzechów pekan
łyżka miodu
szczypta soli
płatki papryki chili
Wykonanie:
Na suchej patelni prażymy orzechy z dodatkiem soli morskiej. Dodajemy miód, gdy miód zacznie się karmelizować wyłączamy ogień. Orzechy przekładamy na papier do pieczenia, tak by na siebie nie nachodziły.Szklanki, w których będziemy podawać kawę, smarujemy od środka masłem orzechowym i kremem czekoladowym (zarówno masło jak i krem powinny być w temperaturze pokojowej). Szklanki wstawiamy na 30 minut do lodówki, by krem i masło orzechowe zastygły.
Gorącą kawę wlewamy do szklanek dekorujemy bitą śmietaną, sosem karmelowym oraz pokruszonymi orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz