Kawa a'la snikers

Ta kawa to zdecydowanie coś dla wielbicieli popularnego batonika, gdyż łączą się w niej smaki kremu czekoladowego, masła orzechowego, bitej śmietany, sosu karmelowego oraz chrupiących orzechów.

Składniki:

na 2 porcje:

400 ml kawy, ja używam z ekspresu
2 łyżeczki kremu czekoladowego
2 łyżeczki gładkiego masła orzechowego
bita śmietana
sos karmelowy

posypka orzechowa:
garść orzechów pekan
łyżka miodu
szczypta soli
płatki papryki chili

Wykonanie:

Na suchej patelni prażymy orzechy z dodatkiem soli morskiej. Dodajemy miód, gdy miód zacznie się karmelizować wyłączamy ogień. Orzechy przekładamy na papier do pieczenia, tak by na siebie nie nachodziły.

Szklanki, w których będziemy podawać kawę, smarujemy od środka masłem orzechowym i kremem czekoladowym (zarówno masło jak i krem powinny być w temperaturze pokojowej). Szklanki wstawiamy na 30 minut do lodówki, by krem i masło orzechowe zastygły.


















Gorącą kawę wlewamy do szklanek dekorujemy bitą śmietaną, sosem karmelowym oraz pokruszonymi orzechami.

Komentarze

Popularne posty