gofry biszkoptowe

Delikatne rozpływające się w ustach gofry biszkoptowe - wyśmienicie smakują same lub z bitą śmietaną i ulubionymi owocami.

Składniki:

na około 10 gofrów:
5 żółtek
5 białek
szczypta soli
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej typ 405
10 dag stopionego masła
ziarna z laski wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego

Wykonanie:


Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Usztywniamy cukrem.

Do ubitej piany wlewamy żółtka i ciągle ubijamy. Do piany dodajemy stopione masło i delikatnie mieszamy łyżką - najlepiej silikonową łopatką. Dodajemy wanilię i przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy.

Ciasto nabieramy łyżką i nalewamy na nagrzaną formę do gofrów. Pieczemy około 3 minuty, czas pieczenia zależny jest od gofrownicy.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.




Komentarze

Popularne posty