gofry biszkoptowe
Delikatne rozpływające się w ustach gofry biszkoptowe - wyśmienicie smakują same lub z bitą śmietaną i ulubionymi owocami.
5 żółtek
5 białek
szczypta soli
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej typ 405
10 dag stopionego masła
ziarna z laski wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Usztywniamy cukrem.
Do ubitej piany wlewamy żółtka i ciągle ubijamy. Do piany dodajemy stopione masło i delikatnie mieszamy łyżką - najlepiej silikonową łopatką. Dodajemy wanilię i przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy.
Ciasto nabieramy łyżką i nalewamy na nagrzaną formę do gofrów. Pieczemy około 3 minuty, czas pieczenia zależny jest od gofrownicy.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Składniki:
na około 10 gofrów:5 żółtek
5 białek
szczypta soli
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej typ 405
10 dag stopionego masła
ziarna z laski wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Do ubitej piany wlewamy żółtka i ciągle ubijamy. Do piany dodajemy stopione masło i delikatnie mieszamy łyżką - najlepiej silikonową łopatką. Dodajemy wanilię i przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy.
Ciasto nabieramy łyżką i nalewamy na nagrzaną formę do gofrów. Pieczemy około 3 minuty, czas pieczenia zależny jest od gofrownicy.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz