Rolada biszkoptowa smaki lasu
Puszyste ciasto biszkoptowe z dodatkiem jagód leśnych, posmarowane bitą śmietaną i polana tężejąca poziomkową galaretką.
Składniki:
ciasto biszkoptowe:
proporcje na blachę o wymiarach 35x40cm
5 jajek
100 g cukru
130 g mąki pszennej
szczypta soli
3 łyżki świeżych jagód
mąka kokosowa do oprószenia
przełożenie:
300 ml słodkiej śmietanki 30%
ziarenka z laski wanilii
2 łyżki cukru pudru
galaretka poziomkowa
Wykonanie:
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą usztywniamy pozostałym cukrem. Silikonową łopatką delikatnie mieszamy pianę z masą żółtkową. Pianę posypujemy przesianą mąką i delikatnie wszystko mieszamy.
Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze, posypujemy jagodami. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 10 minut.
Gorący
biszkopt wykładamy na ściereczkę lub papierowe ręczniki posypane mąką
kokosową, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy w roladę.
W czasie, gdy rolada stygnie przygotowujemy przełożenie. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody, mieszamy i czekamy, aż zacznie tężeć.
Gdy, galaretka zaczyna tężeć ubijamy śmietanę z dodatkiem ziaren wanilii. Dosładzamy do smaku cukrem pudrem. Przygotowany krem za pomocą szpachelki równomiernie rozsmarowujemy na roladzie.
Na warstwę bitej śmietany ostrożnie wlewamy tężejącą galaretkę.
Komentarze
Prześlij komentarz