rolada kokosowo-kakaowa bez pieczenia
Pyszna rolada bez pieczenia w smaku przypominająca batonik Bounty.
300 g herbatników
2-3 łyżki kakao rozpuszczonego w kilku łyżkach gorącej wody
4 łyżki roztopionego masła
50 g cukru pudru
opcjonalnie kilka łyżek mleka ile wypije ciasto
masa kokosowa:
100 g masła w temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
100 g wiórków kokosowych
Zmiksowane herbatniki, rozpuszczone kakao, masło, cukier oraz ewentualnie mleko zagniatamy na elastyczne ciasto.
Ciasto kakaowe wałkujemy na cienki prostokąt, aby ciasto ładnie nam się rozwałkowało należy ułożyć je na papierze do pieczenia i wałkować też przez papier.
Masło, wiórki i cukier puder miksujemy na gładki krem. Krem rozsmarowujemy na masie kakaowej. Całość zwijamy w roladę. Owijamy ciasno folią spożywczą. Odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Zastygniętą roladą kroimy ostrym nożem na cienkie kawałki.
Składniki:
masa kakaowa:300 g herbatników
2-3 łyżki kakao rozpuszczonego w kilku łyżkach gorącej wody
4 łyżki roztopionego masła
50 g cukru pudru
opcjonalnie kilka łyżek mleka ile wypije ciasto
masa kokosowa:
100 g masła w temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
100 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
Herbatniki miksujemy w malakserze.Zmiksowane herbatniki, rozpuszczone kakao, masło, cukier oraz ewentualnie mleko zagniatamy na elastyczne ciasto.
Ciasto kakaowe wałkujemy na cienki prostokąt, aby ciasto ładnie nam się rozwałkowało należy ułożyć je na papierze do pieczenia i wałkować też przez papier.
Masło, wiórki i cukier puder miksujemy na gładki krem. Krem rozsmarowujemy na masie kakaowej. Całość zwijamy w roladę. Owijamy ciasno folią spożywczą. Odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Zastygniętą roladą kroimy ostrym nożem na cienkie kawałki.
Komentarze
Prześlij komentarz