Pierogi z grzybami leśnymi
Pyszne domowe pierogi z farszem ze świeżych grzybów leśnych. Najlepiej smakują chrupiące, odsmażone na sklarowanym maśle i skropione sosem sojowym.
Na ciasto:
1 kg mąki
15 - 20 dag roztopionego masła
ok. półtorej szklanki letniego mleka (zależy od mąki, ile wchłonie płynu)
sól
Farsz:
3 kg świeżych grzybów leśnych
duża cebula
2-3 ząbki czosnku
łyżka masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
tymianek
chili
zmielone ziele angielskie
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło, mleko i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, żeby nie obeschło.
Farsz: Pokrojone grzyby, cebulę i posiekany czosnek dusimy na maśle około 30 minut. Całość mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Z ciasta formujemy wałeczek. Kroimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni by uzyskać okrągły placuszek, który jeszcze wałkujemy. Każdy placuszek nadziewamy farszem zawijamy brzegi.
Pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie. I tak naprawdę już są gotowe ja jednak wolę rumiane i chrupiące dlatego po ugotowaniu odsmażam je na patelni na sklarowanym maśle, podaję skropione sosem sojowym.
Składniki:
Na ciasto:
1 kg mąki
15 - 20 dag roztopionego masła
ok. półtorej szklanki letniego mleka (zależy od mąki, ile wchłonie płynu)
sól
Farsz:
3 kg świeżych grzybów leśnych
duża cebula
2-3 ząbki czosnku
łyżka masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
tymianek
chili
zmielone ziele angielskie
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło, mleko i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, żeby nie obeschło.
Farsz: Pokrojone grzyby, cebulę i posiekany czosnek dusimy na maśle około 30 minut. Całość mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Z ciasta formujemy wałeczek. Kroimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni by uzyskać okrągły placuszek, który jeszcze wałkujemy. Każdy placuszek nadziewamy farszem zawijamy brzegi.
Pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie. I tak naprawdę już są gotowe ja jednak wolę rumiane i chrupiące dlatego po ugotowaniu odsmażam je na patelni na sklarowanym maśle, podaję skropione sosem sojowym.
Komentarze
Prześlij komentarz