placki selerowo-cukiniowe
Pyszne warzywne placuszki zrobione z młodej cukinii i selera korzeniowego z dodatkiem czerwonej cebuli i chili. Wyśmienicie smakują podane jako samodzielne danie z pikantnym sosem lub jako dodatek do danie głównego.
młody seler korzeniowy
papryczka chili
połowa czerwonej cebuli
2 łyżki złotego siemienia lnianego
3 jajka
opcjonalnie 2-3 łyżki mąki jeśli warzywa mają w sobie dużo wody
sól
pieprz
masło klarowane lub olej do smażenia
2. Na tarce o drobnym oczku ścieramy wszystkie warzywa. Jeśli mamy taką możliwość warto w tym celu użyć robota kuchennego. Jeśli warzywa puszczą sok należy go odlać.
3. Do startych warzyw dodajemy jajka, mielony złoty len, sól i pieprz.
Całość dokładnie mieszamy.
4. Na rozgrzany tłuszcz łyżką nakładamy placuszki. Smażymy je na rumiany kolor z obu stron.
Składniki:
zielona młoda cukinia około 300 gmłody seler korzeniowy
papryczka chili
połowa czerwonej cebuli
2 łyżki złotego siemienia lnianego
3 jajka
opcjonalnie 2-3 łyżki mąki jeśli warzywa mają w sobie dużo wody
sól
pieprz
masło klarowane lub olej do smażenia
Wykonanie:
1. Selera obieramy. Cukinię tylko myjemy.Składniki |
2. Na tarce o drobnym oczku ścieramy wszystkie warzywa. Jeśli mamy taką możliwość warto w tym celu użyć robota kuchennego. Jeśli warzywa puszczą sok należy go odlać.
Starte warzywa |
3. Do startych warzyw dodajemy jajka, mielony złoty len, sól i pieprz.
Całość dokładnie mieszamy.
Przygotowanie. |
4. Na rozgrzany tłuszcz łyżką nakładamy placuszki. Smażymy je na rumiany kolor z obu stron.
Smażenie |
Komentarze
Prześlij komentarz