placki selerowo-cukiniowe

Pyszne warzywne placuszki zrobione z młodej cukinii i selera korzeniowego z dodatkiem czerwonej cebuli i chili. Wyśmienicie smakują podane jako samodzielne danie z pikantnym sosem lub jako dodatek do danie głównego.

Składniki:

zielona młoda cukinia około 300 g
młody seler korzeniowy
papryczka chili
połowa czerwonej cebuli
2 łyżki złotego siemienia lnianego
3 jajka
opcjonalnie 2-3 łyżki mąki jeśli warzywa mają w sobie dużo wody
sól
pieprz
masło klarowane lub olej do smażenia

Wykonanie: 

1. Selera obieramy. Cukinię tylko myjemy.
Składniki


2. Na tarce o drobnym oczku ścieramy wszystkie warzywa. Jeśli mamy taką możliwość warto w tym celu użyć robota kuchennego. Jeśli warzywa puszczą sok należy go odlać.
Starte warzywa











3. Do startych warzyw dodajemy jajka, mielony złoty len, sól i pieprz.
Całość dokładnie mieszamy.
Przygotowanie.











4. Na rozgrzany tłuszcz łyżką nakładamy placuszki. Smażymy je na rumiany kolor z obu stron.
Smażenie

Komentarze

Popularne posty