biszkoptowa rolada z mascarpone, czerwonymi porzeczkami i borówkami

Puszyste ciasto biszkoptowe, posmarowane delikatnym serkiem mascarpone z dodatkiem białej czekolady i posypane soczystymi owocami. Słodycz ciasta i kremu została zbalansowana lekko kwaśnym smakiem porzeczki i borówki amerykańskiej.

Składniki:


ciasto biszkoptowe:
proporcje na blachę o wymiarach  35x40cm

5  jajek
100 g cukru
130 g mąki pszennej
szczypta soli

mąka kokosowa do oprószenia

przełożenie:
500 g serka mascarpone
tabliczka białej czekolady
125 g czerwonej porzeczki
125 g borówki amerykańskiej

Wykonanie:


Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.

Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę.  Białka ubijamy na sztywną pianę, którą usztywniamy pozostałym cukrem. Silikonową łopatką delikatnie mieszamy pianę z masą żółtkową. Pianę posypujemy przesianą mąką i delikatnie wszystko mieszamy.

Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 10 minut.













Gorący biszkopt wykładamy na ściereczkę lub papierowe ręczniki posypane mąką kokosową, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy w roladę.



W czasie, gdy rolada stygnie przygotowujemy krem. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Rozpuszczoną czekoladę mieszamy silikonową łyżką z mascarpone.

Przebieramy i myjemy owoce.












Przygotowanym kremem za pomocą szpachelki równomiernie rozsmarowujemy krem.











W krem wciskamy owoce. Pomagając sobie ściereczką/ręcznikiem kuchennym zwijamy roladę. Wierzch rolady możemy ozdobić owocami.



Komentarze

Popularne posty