pomidorowe krokiety z nadzieniem z żółtego sera
Pomidorowe, lekko pikantne ciasto naleśnikowe, a w środku nadzienie z litewskiego sera Gojus, z dodatkiem Chorizo, szalotki i koperku. Podajemy panierowane w bułce tartej i upieczone lub odsmażone.
ciasto naleśnikowe:
szklanka mleka
50 ml wody gazowanej
szklanka mąki
szczypta soli lub vegety
100 ml przecieru pomidorowego
łyżeczka koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki przyprawy aglione seasoning
łyżka masła lub oleju
3 jajka
nadzienie:
200 g sera Gojus, lub innego twardego sera
35 g Chorizo
pęczek koperku
2 szalotki
jajko i bułka tarta do panierowania
CIASTO NALEŚNIKOWE: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w wysokiej misce i blendujemy do połączenia składników. Ciasto zostawiamy na 30-60 minut, aby mąka napęczniała. Ciasto mieszamy jeśli za bardzo zgęstniało dolewamy trochę wody/mleka.
Na patelni smażymy naleśniki.
Usmażone naleśniki smarujemy farszem. Zwijamy w ruloniki lub koperty - jak wolimy.
Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Następnie smażymy na oleju lub podpiekamy w piekarniku około 10 minut, tak by były chrupiące z wierzchu, a ser roztopił się w środku.
Składniki:
ciasto naleśnikowe:
szklanka mleka
50 ml wody gazowanej
szklanka mąki
szczypta soli lub vegety
100 ml przecieru pomidorowego
łyżeczka koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki przyprawy aglione seasoning
łyżka masła lub oleju
3 jajka
nadzienie:
200 g sera Gojus, lub innego twardego sera
35 g Chorizo
pęczek koperku
2 szalotki
jajko i bułka tarta do panierowania
Wykonanie:
Wszystkie składniki farszu umieszczamy w malakserze i miksujemy do rozdrobnienia wszystkich składników.CIASTO NALEŚNIKOWE: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w wysokiej misce i blendujemy do połączenia składników. Ciasto zostawiamy na 30-60 minut, aby mąka napęczniała. Ciasto mieszamy jeśli za bardzo zgęstniało dolewamy trochę wody/mleka.
Na patelni smażymy naleśniki.
Usmażone naleśniki smarujemy farszem. Zwijamy w ruloniki lub koperty - jak wolimy.
Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Następnie smażymy na oleju lub podpiekamy w piekarniku około 10 minut, tak by były chrupiące z wierzchu, a ser roztopił się w środku.
Komentarze
Prześlij komentarz