batoniki musli

Pyszne i zdrowe batoniki pełne orzechów, żurawiny i płatków do ich przygotowania nie potrzeba jajek, mąki ani cukru.

Składniki:

200 g suszonych daktyli bez pestek
400 ml wody
szklanka płatków: orkiszowych, jęczmienny, pszennych, żytnich, owsiane
szklanka prosa preparowanego
100 g suszonej żurawiny
200 g orzechów laskowych
łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki nasion chia
2 łyżki mielonego złotego siemienia lnianego

Wykonanie:

Daktyle zalewamy wodą, dodajemy zmielony cynamon. Gotujemy do momentu rozgotowania daktyli, około 15-20 minut. Następnie je miksujemy blenderem do momentu uzyskania gęstej kremowej konsystencji.










Do miski wsypujemy płatki, proso, żurawinę, orzechy, nasiona chia i siemię lniane. Całość zalewamy jeszcze ciepłą pastą daktylową. Mieszamy do połączenia składników. Masę mieszamy ręką, aby masa się nie lepiła do rąk zakładamy cienką rękawiczkę. Jeśli masa wydaje nam się zbyt rzadka dodajemy trochę więcej płatków.










Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez 30 minut. Jeszcze ciepłą masę kroimy na kawałki. Odkładamy na kratkę do ostudzenia.










Do takich batoników możecie użyć ulubionych bakali np. rodzynek, jagód goi oraz płatków np.kukurydzianych.

Komentarze

Popularne posty