kotlety pieczarkowe

Kotlety jarskie, które zasmakują również wszystkim mięsożercom;) Wyglądem do złudzenia przypominają klasyczne mielone, jednak ich smak zdradza, że są to kotlety grzybowe.

Składniki:


2 cebule
2 łyżki masła
600 g pieczarek lub grzybów leśnych
2 bułki
100ml mleka
2 jajka
sól grzybowa
pieprz
natka pietruszki
2-3 łyżki mielonego złotego siemienia lnianego
bułka tarta
masło klarowane lub olej do smażenia

Wykonanie:



Cebulę złocimy na maśle, dodajemy pokrojone grzyby, dusimy aż płyn odparuje. Doprawiamy solą grzybową i pieprzem.











Bułki  moczymy w mleku. W malakserze miksujemy uduszone grzyby, natkę pietruszki i odciśnięte bułki.













Masę przekładamy do miski. Do masy dodajemy jajka i złote siemię lniane. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą grzybową i pieprzem.










Masę nabieramy łyżką.










Przekładamy na talerz z bułką tartą, obsypujemy masę ze wszystkich stron bułką tartą, aby nie kleiła się do dłoni.










W dłoniach formujemy owalne kotlety. Smażymy je na klarowanym maśle lub oleju na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy je na papierowe ręczniki, by osączyć je z tłuszczu.









Przepis jak wykonać sól grzybową znajdziecie >sól grzybowa.

Komentarze

Popularne posty