Kotlety z kaszy jaglanej we włoskim stylu

Sycące kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem salami, sera grana padano i włoskiej przyprawy aglione seasoning.

Składniki:

200 g kaszy jaglanej
300 g dojrzewającego salami
100 g startego sera grana padano
2 łyżki zmielonego złotego siemienia lnianego
3 jajka
cebula
sól
pieprz
skórka otarta z cytryny
1-2 łyżeczki aglione seasoning, w zależności jak bardzo pikantne potrawy lubimy

dekoracja:
pomidorki papryczkowe czerwone i żółte
kocanka włoska
bazylia
kwiaty kocanki i kolendry
czerwony pieprz

Wykonanie:

Kaszę jaglaną sparzamy wrzątkiem, by pozbyć się charakterystycznej goryczki. Gotujemy w osolonym wrzątku około 15-20 minut, kasza powinna być bardzo miękka.

Cebulę i salami kroimy w kostkę. Do malaksera wsypujemy starty ser, pokrojone salami i cebulę. Miksujemy. Składniki powinny się połączyć i stworzyć jednolitą masę.

Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, aby uzyskać gładką gęstą masę.

Doprawiamy do smaku przyprawami.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą metalowej obręczy kształtujemy okrągłe kotlety. Pieczemy w 200 stopniach C około 20-25 minut. Podajemy z ulubioną sałatką warzywną.

Zamiast mieszanki przypraw aglione seasoning, możemy dodać płatki chili, natkę pietruszkę, suszone pomidory i czosnek.

Komentarze

Popularne posty