przysmak zombi, czyli jajecznica na móżdżku

Zombi wiedzą co dobre;) A teraz na poważnie, dodatek móżdżku do tej jajecznicy niektórym może dosłownie mrozić krew w żyłach, ale powiem wam szczerze, że zupełnie niepotrzebnie. Jajecznica smażona na móżdżku jest kremowa i niesamowicie delikatna.

Składniki:

6 jajek
móżdżek wieprzowy, cielęcy lub z dzika
łyżka masła
2 szalotki
sól
czerwony pieprz
natka pietruszki

Wykonanie:

Móżdżek moczymy w wodzie. Następnie obieramy go z błonek.










Na maśle szklimy drobno posiekaną szalotkę. Do szalotki dodajemy móżdżek, rozdrabniamy go na patelni za pomocą drewnianej/plastikowej łyżki. Lekko solimy.











Do przesmażonego móżdżku wbijamy jajka i mieszamy do ich ścięcia. Gotową jajecznicę podajemy posypaną natką pietruszki i czerwonym pieprzem.

Komentarze

Popularne posty