boczek smażony z antonówką, żurawiną i szalotką
Chrupiący boczek, połączony z suszoną żurawiną, kwaśną antonówką i szalotką - proste danie, ale jakie pyszne.
2 łyżki żurawiny
2 szalotki
mała kwaśna antonówka
łyżeczka miodu
suszone zioła do smaku: majeranek, cząber, lubczyk, estragon
czerwony pieprz do posypania
Boczek rumienimy na patelni. Do zrumienionego boczku dodajemy szalotki i smażymy 2-3 minuty. Następnie dodajemy jabłko i żurawinę, polewamy miodem i dusimy kolejne 2-3 minuty. Jabłko powinno zmięknąć, ale nie rozpadać się. Potrawę doprawiamy suszonymi ziołami do smaku.
Podajemy ze świeżym chlebem i posypane czerwonym pieprzem.
Dania nie trzeba solić ponieważ boczek jest wystarczająco słony.
Składniki:
20 dag wędzonego surowego boczku2 łyżki żurawiny
2 szalotki
mała kwaśna antonówka
łyżeczka miodu
suszone zioła do smaku: majeranek, cząber, lubczyk, estragon
czerwony pieprz do posypania
Wykonanie:
Boczek kroimy na kawałki. Szalotki kroimy w plasterki, Jabłka nie obieramy ze skórki, kroimy je w kostkę.Boczek rumienimy na patelni. Do zrumienionego boczku dodajemy szalotki i smażymy 2-3 minuty. Następnie dodajemy jabłko i żurawinę, polewamy miodem i dusimy kolejne 2-3 minuty. Jabłko powinno zmięknąć, ale nie rozpadać się. Potrawę doprawiamy suszonymi ziołami do smaku.
Podajemy ze świeżym chlebem i posypane czerwonym pieprzem.
Dania nie trzeba solić ponieważ boczek jest wystarczająco słony.
Komentarze
Prześlij komentarz