pieczone młode ziemniaki o smaku grzybowym

Rozkosznie chrupiące z zewnątrz, a puszyste w środku młode ziemniaki o niespotykanym smaku grzybów leśnych.

Składniki:

1/2 kg młodych ziemniaków
pół łyżeczki miodu, żeby ziemniaki ładnie się zarumieniły podczas pieczenia
2-3 łyżki sklarowanego masła
sól grzybowa 2 łyżeczki
jogurt naturalny lub śmietana kremówka
rozmaryn lub koperek do posypania

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy, następnie kroimy na ósemki. Ziemniaki obtaczamy w roztopionym maśle sklarowanym i miodzie.  Ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki pieczemy w 220-230 stopniach C około 30 minut. Upieczone ziemniaki przekładamy do miski i posypujemy solą grzybową oraz rozmarynem lub koperkiem. Podajemy z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.


Przepis na sól grzybową znajdziecie >sól grzybowa

Komentarze

Popularne posty