bagietka bogato nadziana

Oryginalny sposób na zapiekankę. Dzięki temu, że bagietka/bułka paryska pieczona jest w całości po upieczeniu możemy pokroić ją na 2-3cm kromki. W ten prosty sposób zwykła zapiekanka stanie się gwiazdą nie jednej domówki;)

Składniki:

bagietka lub bułka paryska
30 dag sera gran capitan semicurado, lub innego sera dojrzewającego
35 g kiełbasy chorizo
natka pietruszki
szalotka
świeże chili
2-3 żółte pomidorki koktajlowe

Wykonanie:


Z bagietki odcinamy piętkę z jednej strony. Z bułki wydrążamy środek.










Ser, chorizo, szalotkę i natkę pietruszki miksujemy w malakserze. Do zmiksowanej masy dodajemy pokrojone w plasterki pomidory i chili.










Masą napełniamy wydrążoną bułkę.










Wcześniej odciętą piętką zasklepiamy otwór. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach C.










Bagietkę po upieczeniu kroimy ząbkowanym nożem do chleba na kromki o grubości 2-3 cm. Podajemy z sosem czosnkowym lub keczupem.

Komentarze

Popularne posty