panierowana cukinia z niespodzianką w środku
Pikantna cukinia dzięki dodatkowi włoskiej przyprawy aglione seasoning, z wierzchu otoczona chrupiącą panierką, a w środku kryje się kawałek wędzonego boczku i roztopiony ser.
20 plasterków wędzonego boczku, każdy powinien mieć taką samą średnicę jak plasterek cukinii
10 plasterków twardego sera, użyłam litewskiego Gojus
pół łyżeczki przyprawy aglione seasoning
2 jajka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
keczup do podania
bazylia
kwiatki nagietka do dekoracji
Gdy mamy w ten sposób przygotowane wszystkie plasterki. Obtaczamy je w jajku rozmąconym z dodatkiem przyprawy aglione seasoning i bułce tartej. Czynność powtarzamy. Cukinię smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z keczupem lub innym ulubionym sosem.
Składniki:
10 plastrów młodej cukinii, każdy o grubości 1,5-2cm20 plasterków wędzonego boczku, każdy powinien mieć taką samą średnicę jak plasterek cukinii
10 plasterków twardego sera, użyłam litewskiego Gojus
pół łyżeczki przyprawy aglione seasoning
2 jajka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
keczup do podania
bazylia
kwiatki nagietka do dekoracji
Wykonanie:
Za pomocą foremki do ciastek wycinamy środki w cukinii. Za pomocą tej samej foremki wycinamy ten sam kształt w boczku i serze. W otwory cukinii wkładamy boczek, ser, boczek. Tak by kawałek sera był między plasterkami boczkuwkładamy plasterek boczku |
następnie plasterek sera |
ser przykrywamy plasterkiem boczku. |
Gdy mamy w ten sposób przygotowane wszystkie plasterki. Obtaczamy je w jajku rozmąconym z dodatkiem przyprawy aglione seasoning i bułce tartej. Czynność powtarzamy. Cukinię smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z keczupem lub innym ulubionym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz